+420 604 997 627

info@kouzloesence.cz

Znáte složení svojí kosmetiky? Aneb, jak se vyznat v etiketách.

Složení kosmetiky.

Pokud vás zajímá složení kosmetiky, je potřeba naučit se alespoň trochu orientovat v INCI seznamu ingrediencí. Co je to ten slavný seznam „INCI“? Pod touto zkratkou se ukrývá mnoho důležitých informací pro nás spotřebitele. Zkratka INCI znamená „International Nomenclature for Cosmetic Ingredients“, mezinárodní nomenklatura kosmetických přísad. Výrobci kosmetických produktů jsou povinni uvádět INCI seznam na obalu každého výrobku.

Takže, jak správně číst v INCI seznamu?:

Za prvé: Pokud nemáte ostříží zrak, pořiďte si lupu! Obvykle je totiž tento seznam vytištěn na obalu velmi malým písmem.

Přísady jsou uváděné v latině, nebo angličtině, což sice usnadňuje porozumnění v rámci celé Evropy, ale dešifrování jednotlivých přísad je tím pro nás zase složitější.

Pamatujte si: INCI seznam obsahuje úplný seznam látek obsažených v kosmetickém výrobku a to v sestupném pořadí. Pokud například seznam začíná Aloe barbadensis Miller extract, znamená to, že extrakt z aloe vera je v produktu zastoupen v největším množství. Obecně lze říci, že prvních 4 nebo 5 uvedených přísad na seznamu znamená přibližně 70 % z celkového produktu. Nicméně INCI seznam nikdy neudává množství jednotlivých složek.

Dejte si pozor: složka, která je ve výrobku zastoupena v menším množství než je 1 %, může být umístěna  kdekoli na konci seznamu. Například, pokud máte ve výrobku 0, 4 % methylparabenu a 0,01 % arganového rostlinného oleje, může výrobce nejdřív zmínit v seznamu rostlinný olej a až potom methylparaben.

Jakým přísadám v kosmetice je dobré se vyhnout?:

Minerální oleje

Jsou petrochemického původu (z ropy). Minerální oleje vytváří na pokožce tenký vodotěsný film zabraňující odpařování vody. Ačkoli je používání minerálních olejů neekologické, pro výrobce představují levnou variantu (Paraffinum liquidum, Cera microcristallina, Mineral Oil, Petrolatum, atd.). Vzhledem k tomu, že kůži nic pozitivního nepřinášejí a jejich výroba navíc znečišťuje životní prostředí, nevidím důvod, proč je používat.

Mastné alkoholy a rozpouštědla

Umožňují stabilizovat a emulgovat kosmetické výrobky. Tyto syntetické přísady mohou působit dráždivě a znečišťují životní prostředí. Dále mají přibližně stejné vlastnosti jako minerální oleje (Methyl / Propyl / Caprylyl-alcohol, Cetyl-alcohol, Stearyl-alcohol, atd.).

Silikony

Kůží jsou tolerovány. Kosmetice dodávají jemnost a hladkost. Pokožku ale nikterak nevyživují a hlavně jsou neekologické – trvá stovky let, než se rozloží. Najdeme je například v šampónech, sprchových gelech, nebo make-upech (silikony mají koncovku -one, nebo -anedimethicone, cyclohexasiloxane, atd.).

Konzervační látky

Jsou nezbytné pro kosmetiku obsahující vodu, zabraňují kontaminaci a množení bakterií a plísní.

Parabeny: jsou nejznámější a nejdiskutovanější, zejména pro svou potencinální rakovinotvornost. Výrobci je používají zejména kvůli nízké ceně, stabilitě a jednoduchému použití (koncovka -paraben).

Alkoholy: mohou být přírodního původu a mohou mít i certifikát BIO, ale způsobů výroby je více. V běžných produktech si dejte pozor zejména na denaturovaný alcohol „alcohol denat“ (předpona, nebo koncovka -alcohol).

EDTA: Je to konzervační činidlo a antioxidant, najít ji můžete třeba v šamponech, kondicionérech, pracích prostředcích, barvách na vlasy,…  Je to látka znečišťující životní prostředí.

Thiazoliny: nejpoužívanejším je Methylisothiazolinone, známý také pod zkratkou MI a Methylchloroisothiazolinone, známý pod zkratkou MCI. Najdeme je jak v běžných kosmetických produktech, tak v produktech osobní hygieny a také v pracích prostředcích. Jejich koncentrace v kosmetice je sice v EU limitovaná, ale pokud použijete hned několik produktů, které je obsahují, tenhle limit snadno překročíte. Thiazoliny můžou ve skutečnosti vyvolávat nepříjemné reakce na pokožce – vysušují ji, způsobují její zarudnutí a svědění a u citlivých lidí může vyvolat vyrážku, nebo ekzém. Pozor u dětské kosmetiky, dětská pokožka je citlivější, takže i reakce můžou být rychlejší a silnější. Pokud si říkáte, že vám doteď tahle látka nic nezpůsobila a nic vám nehrozí, musím vás vyvést z omylu. Kožní reakce se může objevit až po dosažení určité hranice (bodu zlomu), kdy se organismus po opakované expozici stává na danou látku přecitlivělý (senzibilizace). Ekzém nezmizí, dokud se této látky v produktech nezbavíte. Mrkněte na video, které proces senzibilizace na thiazoliny vysvětluje (je bohužel jen v angličtině).

 

Hliníkové soli

Látky používané zejména do antiperspirantů. V současné době se dodatečně studuje jejich možný biologický účinek (rakovinotvornost?). Je také podezření, že mají dlouhodobý vliv na nervovou soustavu (předpony a koncovky s Aluminium).

Polymery

Mají téměř stejné vlastnosti jako silikony. Mohou být použity také jako emulgátory. Získávají se z vysoce znečišťujících chem. látek, za použití toxických plynů. Označují se velkými písmeny (PEG, PPG), ale také jako polypropylen, crosspolymer, -cellulose, atd.

SLS

Povrchově aktivní látky (detergenty), pěnidla a emulgátory . Najdeme je ve sprchových gelech, šamponech, zubních pastách (a ano, je možné, že je v malém množství polykáte každý den!). Na kůži můžou působit dráždivě a vysušovat ji (Sodium Laureth Sulfate a Sodium Lauryl Sulfate, druhý zmiňovaný dráždí nejvíce). Pozor! SLS můžeme objevit také v některých přírodních a BIO výrobcích! Je to škoda, protože bychom se jim měli radši vyhnout.

Látky uvoňující formaldehydy

Formaldehyd je dnes klasifikován jako alergenní a rakovinotvorný. Existují ale látky, které uvolňují formaldehyd až při styku s vodou a nezapomeňme, že kosmetické produkty jsou z velké části složené z vody (Quatemium 15, Quatemium 18, Polyquatemium 10, DMDM Hydantoin, Chlorphenesin, Diazolidinyl uurea, Methylisothiazolinone, atd.).

Barviva

Zkratka CI následovaná číslem je barvivo, ať už přírodní nebo ne. Např. CI75470 je kód pro karmínovou červeň. Toto barvivo je živočišného původu, pochází ze samičky červce nopálového. Používá se do některých rtěnek. Jestli je to do kosmetiky nutné, posuďte sami. Další barviva jsou pak známá tím, že dráždí a alergizují. Není snadné rozlišit barviva, která jsou přijatelná od těch ostatních, takže je nejlepší se jim raději vyhnout.

Syntetické vonné látky

Složky s označením „parfum“ nebo „fragrance“ v seznamu INCI často znamenají syntetickou vůni!
Přírodní vůně na bázi esenciálních olejů jsou uvedeny latinským názvem rostliny, ze které byly esenciální oleje extrahovány. Pokud je vůně s certifikátem BIO, je označena jako „parfum*„.

Nenechte se zmást reklamními slogany velkých kosmetických značek a raději si prostudujte INCI seznam. Je to váš klíč k pochopení složení produktu, který si chcete koupit. Vyhledávejte pokud možno BIO kvalitu a produkty 100% přírodní. Někdy je kosmetika 100% přírodní, ale není BIO, to záleží na výrobci a na vašich preferencích.

Nezapomeňte, že INCI seznam vám řekne mnohem víc, než reklamní texty na přední straně balení kosmetického produktu!

Pokud se v jednotlivých složkách nevyznáte, můžete si je ověřit online třeba na: www.ewg.org (v angličtině), nebo na www.slozeni-kosmetiky.cz (v češtině)

www.kouzloesence.cz

Zdroj: www.slow-cosmetique.org

Komentáře