Šlehané rostlinné máslo je dalším typickým produktem smysluplné péče. Výhoda šlehaného másla je hlavně v tom, že se dobře aplikuje a roztírá, zároveň si máslo uchová všechny svoje hydratační a vyživující účinky. Ve srovnání s másly v tuhém stavu je to fakt výhra. Používat ho můžete úplně stejně, jako tělové mléko. Dobré je aplikovat šlehané máslo na vlhkou pokožku (třeba po sprchování, nebo po aplikaci květové vody).
Postup je jednoduchý a výsledný produkt naprosto luxusní. Další výhodou je, že šlehané máslo neobsahuje vodní fázi, nemusíte proto přidávat žádné konzervanty a je taky skvělé pro péči o pleť v zimním období. Šlehané máslo vám vydrží stejně dlouho jako použité oleje a másla. Ideální záležitost třeba pro ty z vás, které se do výroby domácí kosmetiky moc neodvažujete, nebo právě začínáte.
Co budete potřebovat:
- vaše oblíbené rostlinné máslo (například bambucké, mangové, …)
- váš oblíbený rostlinný olej (třeba mandlový, meruňkový, avokádový, …)
- vodní lázeň
- metlička, nebo ruční šlehač
Pokud si nevíte rady, jaké oleje vybrat k vašemu typu pleti, mrkněte se sem.
Jaké poměry ingrediencí použít:
Podle toho jaké zvolíte máslo se potom odvíjí i poměr másla/oleje v receptu. Másla mají totiž různou konzistenci a pokud si třeba vybere máslo o něco „tvrdší“ (např. máslo kakaové), musí se přidat trochu víc rostlinného oleje, nebo ho ještě namíchat s máslem měkčím.
základní poměr:
- 80 % rostlinné máslo + 20 % rostlinný olej
varianta s tvrdším máslem:
- 40 % tvrdé rostlinné máslo + 40 % měkké rostlinné máslo + 20 % rostlinný olej
Přidat můžete i váš oblíbený esenciální olej (cca 1 %).
Jak postupovat:
- máslo spolu s olejem dejte do misky zahřejte ve vodní lázni – dokud máslo částečně nepovolí (nerozpusťte ale máslo úplně)
- vyndejte z vodní lázně a můžete přidat esenciální olej
- pusťte se do šlehání – šlehejte dokud nezačně být máslo nadýchané (jako když šleháte šlehačku) a neznásobí svůj objem
- našlehané máslo dejte do čistých kelímků a nechte vychladnout, teprvě potom zavíčkujte
Pokud se vám podařilo rozpustit máslo ve vodní lázni úplně, můžete ho dát na chvilku do lednice, nechat trochu ztuhnout a pak teprve vyšlehat.
Jako vždycky dávejte pozor hlavně na kvalitu surovin. Kosmetika připravená doma vám bude málo platná, pokud budou ingredience nekvalitní.